Întâlnirea

Atunci a zis Domnul către Aaron: „Mergi în întâmpinarea lui Moise în pustie!” Și s-a dus acesta și s-a întâlnit cu el în muntele lui Dumnezeu și s-au sărutat amândoi. Atunci a spus Moise lui Aaron toate cuvintele Domnului, pe care i le poruncise, și toate semnele ce-i încredințase să facă. (Ieșirea 4.27, 28)

 Boala este un mod de a te întâlni cu Dumnezeu. (Sfinții Părinți)

 Ca să-L întâlnim pe Dumnezeu, e destul să privim în jurul nostru. (Paulo Coelho)

 Căci Dumnezeu a pus în inimile lor să facă voia Lui și să se întâlnească într-un gând și să dea fiarei împărăția lor, până se vor împlini cuvintele lui Dumnezeu. (Apocalipsa 17.17)

 Când s-a întâlnit Abesalom cu oamenii lui David, era călare pe un catâr. Când catârul a fugit cu el pe sub crăcile unui stejar mare, părul lui Abesalom s-a încurcat în crengile stejarului și el a rămas spânzurat în văzduh, iar catârul de sub el s-a dus înainte. Atunci cineva a văzut aceasta și a spus lui Ioab, zicând: „Iată, am văzut pe Abesalom spânzurat de un stejar”. (II Regi 18.8, 9)

 Duhovnicul îi pregătește pe fiii săi spirituali pentru întâlnirea cu Domnul Hristos Euharistic, și-i pregătește,  determinându-i la o sinceră și eficientă pocăință. (Părintele Andrei Scrima)

 Este extrem de greu să convingi un elev de liceu că va întâlni o mulțime de probleme mult mai dificile decât cele din algebră și geometrie. (E. W. Howe)

 Există undeva, în domeniul înalt al geometriei, un loc luminos unde se întâlnește cu poezia. (Poetul Ion Barbu)

 Fericirea poate fi întâlnită într-un simplu grăunte de nisip din deșert. (Paulo Coelho)

 Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu îmi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăț câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

 Harul devine lucrător, atunci când se întâlnește cu dorința omului. 1.11

 Imposibilul este un cuvânt întâlnit numai în dicționarele proștilor. (Napoleon Bonaparte)

 În credință ne întâlnim cu Dumnezeu și trăim cu El. Răsplata imediată a acestei trăiri este o bucurie sfântă, religioasă. E bucuria unui dor împlinit, bucuria vederii ființei cele dragi, bucuria negrăită a întâlnirii cu Dumnezeu. (Părintele Ilarion Felea)

 Ne întâlnim în prezent cu viitorul trecutului. (Părintele Arsenie Boca)

 Nu te întâlni cu femeia desfrânată, ca să nu cazi în lațurile ei. (Ecclesiasticul 9.3)

 Omul este punctul de întâlnire al spiritului cu materia. 7.4

 Omul, coroana Creației, punctul de întâlnire al spiritului cu materia. 7.4

 Postul este o purificare înainte de întâlnirea cu Dumnezeu. (Sfinții Părinți)

 Rar se întâlnește un om căruia îi place mâncarea de regim. Și mai rar se întâlnește omul care știe să spună sau să audă un adevăr neplăcut. (Proverb sanscrit)

 Să învățăm ce înseamnă să mergi la Liturghie pentru că vrei să te întâlnești cu Hristos, nu să îi judeci pe cei mai slabi ca tine și să învățăm ce înseamnă să te întorci în lume cu aceeași gingășie cu care Dumnezeu are grijă de ea. (Teologul Alexander Schmemann)

 Și a zis Cain către Domnul Dumnezeu: „Pedeapsa mea este mai mare decât aș putea-o purta. De mă izgonești acum din pământul acesta, mă voi ascunde de la fața Ta și voi fi zbuciumat și fugar pe pământ, și oricine mă va întâlni, mă va ucide”. (Facerea 4.13, 14)

 Și dacă vreodată întâlniți o persoană / Care nu mai știe cum cum să aibă un surâs / Fiți generos, dăruiți-l pe al vostru, / Căci nimeni nu are atâta nevoie de un surâs/ Precum acela care nu-l poate da altora. (Mahatma Gandhi, poezia Surâsul)

 Și s-a dus Tobie să caute omul și s-a întâlnit cu Rafael. Acesta era înger, dar el nu știa. Și i-a zis: „Poți să mergi cu mine la Ragheșul Mediei? Cunoști tu locurile acelea?” Și îngerul i-a răspuns: „Pot să merg cu tine și știu drumul; ba chiar am găzduit la Gabael, fratele nostru!” (Tobit 5.4-6)

 Un alt criteriu al spiritualității autentice este înțeleapta raportare a omului la cruce. E vorba desigur de crucea ca atitudine existențială în fața necazului și a suferinței. Viața spirituală include înțelegerea spirituală a crucii, care inevitabil e întâlnită în viață. Să ai un raport echilibrat cu crucea e într-adevăr o artă spirituală. (Teologul catolic Marko Rupnik)

 Vei învăța pe cheltuiala ta că de-alungul vieții vei întâlni mai multe măști decât chipuri. (Luigi Pirandello)

 Zis-a Avva Isidor: Viața fără cuvânt mai mult folosește decât cuvântul fără viață. Căci viața chiar și în tăcere folosește. Cuvântul chiar și strigând supără. Dar dacă și cuvântul și viața se vor întâlni, fac o icoană a toată înțelepciunea.