A întreba

 A fi religios înseamnă a fi găsit un răspuns la întrebarea: Care este capătul, nu însă scopul vieții. (Michel de Montaigne)

 A fost întrebat avva Mios de un ostaș dacă primește Dumnezeu pocăința. – Spune-mi, iubitule, de ți se va rupe haina, o lepezi afară? – Nu, ci o cos și o port. – Deci, dar, dacă îți este milă de haină, lui Dumnezeu nu-I va fi milă de zidirea Sa?

 A întrebat un frate pe Avva Pimen: De voi vedea greșala fratelui meu, bine este să o acopăr? Și i-a răspuns lui bătrânul: În orice ceas vom acoperi greșala fratelui nostru și Dumnezeu o acoperă pe a noastră, și în orice ceas o arătăm pe a fratelui și Dumnezeu o arată pe a noastră.

 A întrebat un frate pe Avva Pimen: Mai bine este a vorbi sau a tăcea? I-a răspuns lui bătrânul: Cel ce vorbește pentru Dumnezeu, bine face; și cel ce tace pentru Dumnezeu, tot bine face.

 Cea mai stăruitoare și urgentă întrebare este: ce faci tu pentru ceilalți? (Martin Luther King)

 Cine vrea să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească. (Sfinții Părinți)

 Doamne, L-a întrebat Simon-Petru, unde Te duci? Răspuns-a Iisus: Unde Mă duc Eu, tu nu poți să urmezi Mie acum, dar mai târziu Îmi vei urma. (Ioan 13.36)

 Infinitul! Nicio altă întrebare nu a mișcat vreodată atât de profund spiritul uman. (David Hilbert)

 Invenția este 99% transpirație și 1% inspirație. [Thomas Alva Edison, autor sau coautor a peste 1.000 de invenții. Edison nu s-a întrebat niciodată dacă un lucru era realizabil, ci cum anume era realizabil. (Enciclopedia Universală Britannica)]

 Înțeleptul poate învăța mai multe de la o întrebare prostească decât învață prostul dintr-un răspuns înțelept. (Bruce Lee)

 Judecă un om după întrebările sale, mai degrabă decât după răspunsurile sale. (Voltaire)

 Nu spune niciodată: „Cum se face că zilele cele de altădată au fost mai bune decât acestea?” Căci nu din înțelepciune întrebi una ca aceasta. (Ecclesiastul 7.10)

 Părinte, care este întrebarea de care vă temeți cel mai mult la Judecată? De ce ai legat când nu trebuia să legi și de ce ai dezlegat când nu trebuia să dezlegi? (Părintele Paisie Olaru, în ultimele clipe ale vieții)

 Părinte, care este întrebarea de care vă temeți cel mai mult la Judecată? De ce n-ai lucrat tot ce ți s-a descoperit? (Părintele Arsenie Papacioc, în ultimele clipe ale vieții)

 Să nu amânăm niciodată săvârșirea faptelor bune, ca să nu fim întâmpinați cu întrebarea Sfântului Ambrozie al Milanului: “De ce amâi pentru ziua de mâine?”, și apoi cu mustrarea lui: “Poți să lucrezi și azi, fiindcă s-ar putea s-o pierzi pe cea de azi, și pe cea de mâine să n-o mai apuci. Nici pierderea unei singure ore nu înseamnă o pagubă mică. Chiar și o singură oră este o parte din viață”. (Părintele Narcis Stupcanu, la emisiunea “Cuvântul care zidește”)

 Sunt un om liber și fac ce vreau, nu mă tem de oameni! (După 12 ani de temniță, întrebat dacă se supune orânduirii comuniste, părintele Justin Pârvu a răspuns: Sunt un om liber și fac ce vreau, nu mă tem de oameni! Acest cuvânt l-a costat alți 5 ani de temniță grea.)

 Și iată un om având mâna uscată. Și L-au întrebat, zicând: Cade-se, oare, a vindeca sâmbăta? Ca să-L învinuiască. (Matei 12.10)

 Și Iezechia a întrebat: „După care semn voi ști că voi intra în templul Domnului?” (Isaia 38.22)

 Te-ai întrebat de ce, la revărsatul zorilor, cocoșul suspină dureros de repetate ori? Iată ce înseamnă asta – în oglinda dimineții s-a arătat că din viața ta a mai trecut o noapte, fără ca tu să-ți dai seama. (Omar Khayyam)

 Vii aici de o grămadă de vreme și nu mă întrebi niciodată nimic. Îmi ajunge să te privesc, părinte. (Sfântul Antonie cel Mare și un părinte care învăța mult de la el numai privindu-l)

 Vrei să stii cine ești? Nu întreba! Acționează! Acțiunea te va delimita și defini. (Witold Gombrowicz)