A îngriji

A te îngriji de aranjatul părului și de haine mai mult decât este necesar, este sau o faptă de om necugetat sau o faptă de om ticălos. (Diogene din Sinope, citat de Sfântul Vasile cel Mare)

 Atunci a grăit Isaac lui Avraam, tatăl său, și a zis: „Tată!” Iar acesta a răspuns: „Ce este, fiul meu?” Zis-a Isaac: „Iată, foc și lemne avem; dar unde este oaia pentru jertfă?” Avraam însă a răspuns: „Fiul meu, va îngriji Dumnezeu de oaia jertfei Sale!” Și s-au dus mai departe amândoi împreună. (Facerea 22.7, 8)

 Că fărădelegea mea eu o voi vesti și mă voi îngriji pentru păcatul meu; iar vrăjmașii mei trăiesc și s-au întărit mai mult decât mine și s-au înmulțit cei ce mă urăsc pe nedrept. (Psalmi 37.17, 18)

 Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. 12.15, Matei 6.34

 Omul nu este creat doar pentru a îngriji și conduce lumea, ci și pentru a o transfigura, pentru a o transforma în lumină și a o aduce ca ofrandă de mulțumire Creatorului. 6.3

 Să învățăm ce înseamnă să mergi la Liturghie pentru că vrei să te întâlnești cu Hristos, nu să îi judeci pe cei mai slabi ca tine și să învățăm ce înseamnă să te întorci în lume cu aceeași gingășie cu care Dumnezeu are grijă de ea. (Teologul Alexander Schmemann)